2002 yılından bu yana Türk ve dünya tıbbına büyük katkılarda bulunan bilim insanlarımıza verilen Tıp Onur Ödülü’nün üçüncü sahibi Prof. Dr. Marsel Mesulam oldu. Evrensel bilime en üst düzeydeki katkıları ve ülkemizdeki pek çok akademisyen ve bilimsel etkinliğe verdiği yakın destek nedeniyle Tıp Onur Ödülü’ne layık görülen Prof. Mesulam, davranış nörolojisi ve demans (bunama) biyolojisi alanlarında yaptığı çığır açıcı buluşlarıyla tüm dünyada tanınan başarılı bilim insanları arasında yer alıyor. İlk kez Prof. Dr. Mesulam tarafından tanımlanan demans hastalığının bağımsız bir formu olan “primer progresif afazi sendromu” tıp bilim tarihinde “Mesulam hastalığı” olarak anılıyor.
Akademik kariyerini Chicago’da Northwestern Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde sürdüren Mesulam, hâlen kendi adıyla anılan Mesulam Kognitif Nöroloji ve Alzheimer Hastalığı Merkezi’nin direktörü ve Nöroloji Bölümü Davranışsal Nöroloji biriminin başkanı olarak görev yapıyor.
Detaylı Özgeçmiş FilmBilimsel Kurul’un değerlendirmeleri sonucunda 2019 Tıp Bilim Ödülü ise, çalışmalarını periferik nöropatilerdeki akson dejenerasyonu ile periferik sinir sistemindeki Schwann hücreleri ve sinir yenilenmesi üzerine yoğunlaştıran Prof. Dr. Ahmet Höke’ye verildi.
Tıp Bilim Ödülü, Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülleri programı kapsamında 1962 yılından itibaren bilimsel araştırmalar bir bütün olarak değerlendirilerek, bilime evrensel düzeyde katkıda bulunan bilim insanlarına verilmektedir.
Detaylı Özgeçmiş FilmÇalışmalarıyla gelecek vadettiğini göstermiş, 40 yaşını doldurmamış bilim insanlarına verilen Tıp Teşvik Ödülü’nün bu yılki sahibi Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’nda çalışmalarını sürdüren Doç. Dr. Uğur Canpolat oldu.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi (İngilizce) lisans eğitimini 2007 yılında derece ile tamamlayan Doç. Dr. Canpolat, 2007 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başladı ve 2012 yılında kardiyoloji uzmanı oldu. 2012 yılında Bochum Üniversitesi’ne bağlı Kalp ve Diyabet Merkezi, Kardiyoloji Kliniği’nde (Bad Oeynhausen, Almanya) bir ay süreyle gözlemlerde bulundu.
Akademik çalışmalarına uzmanlık eğitimi sırasında başlayan Dr. Canpolat’ın ilk klinik çalışmaları toplumda en sık ölüm nedeni olan koroner aterosklerozun farklı özelliklerinin bilgisayarlı tomografik anjiyografi ile incelenmesi (kardiyovasküler görüntüleme) üzerinedir. Çalıştığı klinik bu alanda Türkiye’de en fazla klinik araştırma yapan ekip olarak tanınmıştır ve klinik çalışmaları uluslararası alanda kabul görmüştür.
Detaylı ÖzgeçmişDr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülleri’nin 1959 yılından bu yana 178 kişiye sunuldu.
Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Bilimsel Araştırma Destek Ödülü kapsamında, ülkemizde tıp ve eczacılık bilimlerinin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla, bu alanlarda bilimsel araştırma yapmak isteyen araştırmacıların projeleri desteklenerek ödüllendirilmektedir.
“Fazla Sentrozomlu Kanser Hücrelerini Öldürecek Hedefli Kurşun Olarak Nek2” projesi kapsamında 2019 yılı kazananı Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Ceyda Açılan Ayhan oldu.
Detaylı Özgeçmiş ve Proje DetaylarıDr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Öğrencileri Proje Ödülü, 2002 yılından bu yana Tıp öğrencileri tarafından gerçekleştirilen başarılı bilimsel araştırma projelerinin yürütücülerine verilmektedir.
2019 yılında, “Karaciğer Kanserinde Terapi ile İndüklenen Senesensin Kanser Kök Hücre Fenotipine Etkisi” projesiyle Almanya’da Heidelberg Üniversitesi’nde intern olarak görev yapan Sena Alptekin bu ödüle layık bulundu.
Detaylı Özgeçmiş ve Proje Detayları